Over mij

Wie ben ik?  

Mijn naam is Wilma Schipper. Ik werk sinds 2019 als speltherapeut. Na mijn opleiding tot speltherapeut aan de Christelijke Hogeschool in Ede (CHE) heb ik als speltherapeut gewerkt in Lelystad, Zoetermeer en Capelle aan den IJssel. Ik heb als zzp-er in de praktijk van een andere speltherapeut gewerkt. In 2022 ontstond het idee om een eigen spelkamer aan huis te verwezenlijken. Inmiddels ben ik sinds september aan het werk in mijn mooie, huiselijke, spelkamer in Oud-Beijerland.

Daarnaast ben ik ook leerkracht. Ik sta 3 dagen voor de klas, als leerkracht in het basisonderwijs. Basisonderwijs en speltherapie zijn twee verschillende kanten van het werken met kinderen, maar ik zie ook veel overeenkomsten.

Elk kind heeft kwaliteiten, maar heeft ook de juiste begeleiding nodig om die te ontwikkelen. Elk kind verdient kansen! Elk kind heeft liefde, oprechtheid, meevoelen, meedenken en onvoorwaardelijke acceptatie nodig om te kunnen worden wie hij/zij is. Ik probeer altijd een band op te bouwen met kinderen in mijn klas en met kinderen op speltherapie. Veiligheid en vertrouwen staan aan de basis van ontwikkeling, van groeien, van tot je recht kunnen komen.

Ik word geraakt door spel, ik word er blij van! Ik geloof in de kracht van spel; het is de taal van het kind. Naast de taal van het kind is het ook mijn taal; wat is het heerlijk om iets van dat luchtige, dat speelse van het spel te mogen voelen. ‘We blijven kind, alleen ons speelgoed wordt groter’. Het is mijn werk dat ik doe met de liefde van mijn hart: aansluiten bij het kind, observeren, meespelen, samen lachen om iets grappigs, samen genieten.

Het kan zo fijn zijn als er iemand meekijkt op de momenten dat het allemaal niet meezit in een kinderleven. Als er verdriet, verlies, gemis, frustratie of onbegrip is, als een kind niet goed in zijn vel zit, dan denk ik graag mee. Dan werk ik graag samen met alle volwassenen die om het kind heen staan om het kind te begrijpen, om het te helpen. Alles om ervoor te zorgen dat een kind weer kind kan zijn, weer kan ontwikkelen en groeien, weer blij en onbezorgd kan zijn!

Mijn werk als leerkracht en mijn werk als speltherapeut doe ik vanuit de christelijke overtuiging dat ieder kind een uniek schepsel is van God. Elk kind is bij mij welkom, ongeacht de levensovertuiging.

De naam van mijn praktijk: Speltherapie Ziezo Zwaan

De naam Ziezo Zwaan zal ik altijd aan mensen moeten uitleggen, maar dat doe ik met alle plezier! Zwanen kunnen me raken. Nee, niet als ze aan het broeden zijn in het park en ik probeer om langs zo’n zwaan te komen; dat is een kant van zwanen waar ik diep ontzag voor heb. Zwanen raken me in hun rust, hun spiegeling in het water, in hun zelfbewustzijn.

Zwanen leren mij een les: ze nemen de tijd. Ze nemen de tijd om voedsel te zoeken, om sierlijk over het water te drijven, om hun jongen op te voeden. Zwanen kunnen tijd voor zichzelf nemen of voor elkaar, maar kunnen ook leven in grote groepen. Zwanen weten wanneer het de tijd is om hun jongen bij zich te roepen en hen te beschermen; wat een prachtig beeld, zo’n zwaan met kleintjes op zijn rug! Zwanen weten ook wanneer het de tijd is om hun jongen op eigen benen te laten staan. Zwanen nemen zoveel tijd om een weg over te steken, waarbij ze niet op of om kijken; ze trekken hierin hun eigen plan.

Een klein zwaantje valt niet zo op; in het sprookje wordt het zelfs ‘een lelijk eendje’ genoemd. Om een grote zwaan kan niemand heen; hij kent zijn kracht, beweegt zich zelfbewust. Hij kan opstijgen met kalme vleugelslag en zijn eigen weg kiezen.

Dit gun ik een kind: jezelf leren kennen, worden wie je bent, naar jezelf luisteren en de tijd ervoor nemen. Vandaar de naam Ziezo Zwaan; het geeft iets weer van ‘daar gaan we eens aan werken’, het klinkt mij opgewekt en vrolijk in de oren. Zo wil ik de tijd nemen voor een kind dat wordt aangemeld bij Speltherapie Ziezo Zwaan.

Je vindt ons hier:

Prins Bernhardstraat 127, Oud-Beijerland

Route

© 2024 Speltherapie Ziezo Zwaan
Website door Linqq